Sleva 20% na vše . Kod je : Dubenvsuchu

Jak vybrat dětské plenky

Malé miminko toho moc nepotřebuje. Nejdůležitější jsou pro něj milující rodiče a dostatek jejich pozornosti, v ideálním případě i nějaké to oblečení. Čerství rodiče toho však budou potřebovat o něco víc – třeba bez takových plenek se objede jen málokterá maminka.

jak vybrat plenky

Jenže plenek je tolik druhů! Jak vybrat ty správné? Jaké plenky zajistí miminku maximální pohodlí a mamince současně ušetří co nejvíce práce? A jak je to vlastně s jejich ekologickým dopadem? Maminky si často podobné otázky kladou už měsíce před porodem. V dnešním článku se pokusíme odpovědět skutečně na vše, co vás ohledně výběru plenek nejen pro novorozená miminka zajímá.

  • Základní rozdělení plenek
  • Plenky na dovolenou
  • Plenky podle velikosti a věku dítěte
  • Přebalovací vychytávky
  • Látkové nebo jednorázové plenky
  • Správná velikost plenek
  • Jak vybrat ekologické dětské plenky
  • Jak vybrat české plenky

Základní rozdělení plenek

Plenky můžeme rozdělit rovnou podle několika různých parametrů, podle kterých se pak výběr odvíjí dále. 

Materiál - Jednorázové nebo látkové?

Látkové plenky jsou na první pohled ekologičtější. Na druhou stranu se s nimi u vás pračka snad ani na chvilku nezastaví. Pro čerstvé maminky se jedná také možná o zbytečnou práci navíc.

Jako novopečená maminka už si tak budete muset osvojit spoustu nových věcí a dovedností. Učit se ještě vše kolem „látkování” už může být prostě moc. Zvlášť s uplakaným miminkem, které vyžaduje neustálou pozornost a nošení, může být neustálé praní, věšení a skládání látkových plen jednoduše příliš. 

Jak měnit plenky

S jednorázovými plenkami je to výrazně jednodušší. Snadno se nandavají a po použití je stačí vyhodit. Děsí vás jejich dopad na životní prostředí? Dnes už je můžete koupit i v ekologické variantě, která je šetrná k děťátku i k přírodě. 

Ať už dáváte přednost kterékoliv variantě, ve výsledku se vám budou tak jako tak hodit oboje. Více se dozvíte v článku Jsou pro vás ty pravé látkové nebo spíše jednorázové plenky?

Plenky podle velikosti a věku dítěte

Jakou váhovou kategorii vybrat? Není už náhodou čas na plenkové kalhotky? Rozdělení podle velikosti je možná tím nejdůležitějším, protože právě to určí, zda vašemu miminku sednou. O tom, jak vybrat správnou velikost, si napíšeme za chvilku.

Nemůžete se stále rozhodnout, které plenky budou pro vaše miminko to pravé? Pořiďte mu vzorkové balení plenek Baby Charm zdarma. Nebo si přečtěte článek Jak vybrat velikost plenek.

To však není všechno. Další typy plenek, které se vám budou v průběhu života s miminkem hodit jsou:

  • plenky s výřezem na pupík,        
  • plenky do vody,
  • plenky na cestování,
  • a v případě látkových plen také plenkové kalhotky 

Plenky na dovolenou u moře

Chcete s miminkem vyrazit na dovolenou? Kromě skvělých zážitků a poznávání světa z trochu jiného pohledu vás čekají i nějaké nové starosti. Spoustu z nich vyřeší správná výbava, včetně plenek.  

dítě_u_vody

Zvlášť pokud vyrážíte k vodě, tak se bez zvláštních dětských koupacích plenek neobejdete. Jak je vybrat? S tím vám poradí speciální článek jak vybrat plenky na cestování a k vodě?.

Vychytávky, které vám s přebalováním pomohou

K samotnému přebalování nepotřebujete o nic víc než postel (či jakýkoliv jiný dostatečný prostor) a například látkovou plenu jako podložku.

Přebalovací vychytávky - ať už jde o přebalovací pult nebo „jen” koš na plenky, vám dovede práci výrazně usnadnit. Přečtěte si více v článku o těchto i dalších přebalovacích vychytávkách.

 Tipy při výběru plenek

  • Některé plenky, například naše české Baby Charm, mají indikátor vlhkosti – většinou se jedná o proužek, podle jehož zbarvení poznáte, zda je plenka prázdná nebo už potřebuje vyměnit.
  • S malým miminkem budete potřebovat měnit plenky až 8x denně, starším miminkům ve věku několika měsíců stačí plenku vyměnit 5 až 6x denně.




Jak vybrat české plenky

Stále se nemůžete rozhodnout, jaké plenky vybrat? Váháte mezi nízkou cenou, prací, udržitelností a je toho na vás chvílemi možná až moc? Není divu. Informací jen kolem plenek je strašně velké množství a to ani raději nezačínáme s tím vším ostatním.

Pokud chcete mít jistotu, že miminku vyberete kvalitní plenky, které se dají současně označit také jako udržitelné,” rozhodně neuděláte chybu, pokud sáhnete po českých plenkách. 

Plenky od českých výrobců nemusí být nijak zvlášť drahé a přírodu šetříte už jen tím, že se k vám nemusí dopravovat z daleké ciziny. Pro více informací si přečtěte článek Jak vybrat české plenky a které jsou nejlepší?

Jak vybrat ekologické plenky

Ekologické jednorázové plenky nejsou protimluv. Ve skutečnosti je jejich výběr čím dál tím bohatší. Jejich jádro je místo škodlivin tvořené například z chmýří dřeva. Neobsahují parabeny, chlor, parfémy a často se obejdou i bez latexu a dalších potenciálních škodlivin.

Vybrat jednorázové plenky, které sednou vašemu miminku a přitom jsou šetrné i pro planetu, nemusí být tak náročný úkol, jak se na první pohled zdát. Více se dozvíte v článku Jak vybrat ekologické plenky.

Přečtěte si také: