Sleva 20% na vše . Kod je : Dubenvsuchu

Přebalovací vychytávky aneb jak si přebalování usnadnit

Přebalit miminko. To je úkol, ke kterému toho moc nepotřebujete. V krajním případě stačí miminko a plenka či přebalovací podložka, pudr a vhodný prostor.  Některým rodičům stačí postel, velká plena a krabice, do které ukládají vše, co je během přebalování potřeba. Jedná se o minimalistické a přitom dostatečné řešení, které je zvlášť vhodné do menšího prostoru. Pokud se vám však do dětského pokojíčku či do ložnice vejde přebalovací pult, usnadníte si spoustu práce.

Přebalovací vychytávky aneb jak si přebalování usnadnit

Proč si domů pořídit přebalovací pult?

Přebalovací pult má ideální velikost a při přebalování miminka se tak nemusíte kroutit v nepohodlných pozicích.

Navíc se nemusíte strachovat, že miminko vykoná potřebu akorát v tu chvilku, co na sobě plenku nemá ani o to, abyste náhodou při postel při přebalování chvilkovou nešikovností nezašpinili použitou plenkou. Jednoduše řečeno s přebalovacím pultem zůstane vaše postel i ostatní nábytek v relativním bezpečí.

Další výhodou přebalovacího pultu jsou jeho úložné prostory. Většina těchto pultů má dostatek šuplíků a prostoru, kam se vejdou nejen potřeby pro přebalování, ale také třeba oblečení pro miminko, hračky a podobně.

Jak vybrat přebalovací pult – skládací nebo s komodou?

Pokud váš byt nabízí dostatek prostoru, přebalovací pult je jasnou volbou. Zvlášť pokud sáhnete po tzv. multifunkčním přebalovacím pultu, který splňuje rovnou několik užitečných funkcí.

Skládací přebalovací pult do malého bytu

Pokud váš domov zrovna nepřekypuje prostorem na nové a prostorově náročné kusy nábytku, přesto však chcete mít na přebalování vyhrazené místo, odpovědí je skládací přebalovací pult. Skládací přebalovací pulty zaberou minimum místa, a navíc je po použití můžete složit a kamkoliv schovat. Skládací pult si můžete pořídit i s postranními kapsami, které vám umožní odkládat přebalovací potřeby. Současně se vyrábí z různých materiálů od levnějších plastových až po stabilnější a designově lákavější dřevěné přebalovací pultíky.

Výběr záleží vždy na možnostech a přání maminek.

Pokud řešení vašeho bytu neumožňuje ani skládací přebalovací pult, můžete sáhnout po přebalovací podložce, kterou si můžete koupit pohodlně on-line i u nás. S přebalovací podložkou můžete miminko přebalit na jakémkoliv povrchu od pračky po postel a je skvělá i na cestování.

Přebalovací pult na stěnu

Jednou z nejlepších variant, která se hodí i do menšího bytu, je přebalovací pult na stěnu. Sklopné lehátko můžete přidělat do jakékoliv výšky a po použití ho jen jednoduše zavřete a prostorově vás nijak neomezuje. K dalším výhodám sklopného přebalovacího pultu patří i to, že je často vybaven praktickými poličkami a na první pohled není k rozeznání od klasické skříňky.

Nevýhodou může být nižší nosnost a cena skutečně kvalitního přebalovacího pultu na stěnu se může pohybovat až kolem 10 000 korun. Pokud kupujete přebalovací pult na stěnu, je ještě důležitější věnovat pozornost maximální nosnosti pultu. Ta se většinou pohybuje kolem 15 kg a samozřejmě zde platí, že čím vyšší nosnost, tím kvalitnější pultík.

přebalování miminka

Přebalovací pult s kolečky a vaničkou

Další možností je přebalovací pult s kolečky. Jeho největší výhodou je velmi snadná manipulace. Miminko můžete jednou přebalovat v ložnici a podruhé rovnou v koupelně a nemusíte řešit dlouhodobé umístění pultu.

Přebalovací pulty s kolečky obvykle mají poměrně dost úložného prostoru. Některé v sobě mají zakomponovanou i malou vaničku. Většina maminek se však shoduje na tom, že vanička jako součást přebalovacího pultu není nijak zvlášť praktická.

Přebalovací pult „2v1“ s praktickou komodou

Nejpraktičtějším a nejelegantnějším řešením je přebalovací pult s komodou. Ten nabízí dostatek úložného prostoru a vybrat si můžete řešení vhodné do každého interiéru. Komoda má samozřejmě své nevýhody. Potřebujete na ni pevné místo a není možné s ní snadno manipulovat. Jedná se prostě o plnohodnotný kus nábytku.

To je však současně i její výhodou. Poté, co miminko povyroste a přebalovací pult už nebudete potřebovat, komoda může dál sloužit jako úložný prostor. Stačí jen odmontovat přebalovací desku.

 

Zajímat by vás mohl článek Jak koupat miminko?

 

Někteří výrobci dokonce nabízí přebalovací komodu v setu s postýlkou a šatní skříní, což vám usnadní dokonalé sladění interiérových prvků.

Přebalovací komoda je nejpraktičtější a nejpohodlnější řešení do každého bytu s dostatkem prostoru. Před použitím ji nemusíte nijak připravovat a složitě s ní manipulovat. Současně se nemusíte k miminku ohýbat a je velmi praktická například i v případě, že s miminkem musíte provádět cviky Vojtové metody.

přebalovací podložka

Přebalovací podložka

Pokud jste se rozhodli pořídit „jen“ přebalovací podložku, můžete se rozhodnout pro lehkou a kompaktní podložku na pračku či postel. Tato varianta se skvěle hodí, pokud s miminkem často cestujete, protože ji můžete snadno sbalit a použít i na cestách.

Druhou možností je podložka s pevným dnem, kterou můžete položit například přes vanu. Hlavním rozdíl mezi těmito typy je v tom, že podložka s pevným dnem v sobě má vloženou desku a postranní zarážky, které miminko chrání před pádem.

Jak vybrat přebalovací pult – velikost, materiál, nosnost a příslušenství

Kromě výběru samotného typu přebalovacího pultu je potřeba zaměřit se i na další detaily.

Nejdůležitějším je velikost přebalovacího pultu nebo podložky. Ale důležité jsou i další faktory. Na co všechno byste se měli při výběru přebalovacího pultu zaměřit?

  • Přebalovací podložky se nejčastěji prodávají ve velikostech 50 x 70 nebo 50 x 80 centimetrů. Povrch podložky by měl být protiskluzový a snadno omyvatelný.
  • Ideální velikost přebalovacího pultu je 70 x 90 cm a samozřejmě zde opět platí, že čím větší přebalovací plocha, tím větší pohodlí během přebalování.
  • Výška pultu by měla odpovídat vaší výšce. Při přebalování se určitě nechcete kroutit a už vůbec stát na špičkách.
  • Nejčastější nosnost přebalovacího pultu je 15 kilogramů, ale setkat se můžete i s pultem s nosností 25 kg. V zásadě platí, že čím větší nosnost pult má, tím je bezpečnější, a hlavně vám déle vydrží.
  • Bezpečnost je dalším bodem, na který se zaměřit. Miminko by nemělo přijít do styku s různými lepidly a rozpouštědly, ale dnes už vše podléhá přísné kontrole a je jen malá pravděpodobnost, že byste pořídili na českém trhu pult, který nesplňuje základní  
  • A s bezpečností jde ruku v ruce i použitý materiál. Oblíbené je dřevo, se kterým se setkáte především u komod (kde je také oblíbeným materiálem např. dřevotříska) a u přebalovacích pultů na stěnu. Skládací pultíky bývají naopak nejčastěji z plastu. Pokud se rozhodnete pro dřevěný přebalovací pult, je nutné myslet na dostatečnou údržbu a na citlivost dřeva na vlhkost.

Cena přebalovacího pultu

Přebalovací pult můžete pořídit už v ceně od 1500 korun. Mezi nejlevnější možnosti patří skládací přebalovací pulty. Komodu či přebalovací pult na zeď můžete pořídit přibližně od 3000 korun.

Další užitečné vychytávky (nejen) pro maminky

Nebaví vás vyhazovat použité plenky do odpadkového koše, ale ani se vám je po každém měnění nechce nosit rovnou do popelnice? Koš na plenky nabízí hygienické a současně elegantní řešení. Koš umožňuje bezdotykové zabalení použitých plen.

Bakterie i zápach pohlcuje antibakteriální fólie s citronovou vůní, do které se plena zabalí. Koš pojme až 30 plenek, takže s ním není třeba běhat po každém druhém přebalení.

Podívejte se na naše další přebalovací vychytávky pro miminka i jejich maminky.

Přečtěte si také: