Sleva 20% na vše . Kod je : Bezvaplenky

Jak naučit dítě na nočník

Přišel čas odnaučit dítě plenky a naučit ho na nočník? Tenhle úkol se může stát komplikovanějším, než se zdálo. Mnoho dětí totiž pohodlí plenek oceňuje a na nočník se jim vlastně vůbec nechce. K tomu občas i u těch, kteří změně tolik nevzdorují, dochází občas k nehodám a celkově se jedná o poměrně veselé období v životě děťátka i rodičů. Proto vám přinášíme pár tipů, jak dítě na nočník naučit, aniž by na jakékoliv straně vznikala zbytečná traumata.

Jak naučit dítě na nočník

Kdy je čas naučit dítě na nočník?

Stejně jako ostatní milníky v dětském vývoji i s odnaučováním plenek je všechno velmi individuální. Některé děti jsou připravené na nočník už ve dvou letech. Většina se však plenek úplně vzdá až kolem čtvrtého roku života.

Pokud se vám tak nedaří „odplenkovat“ podle vašich představ a názorů okolí, nemusíte se ničeho děsit. Dříve či později se to stoprocentně povede.

A jak poznat, že už je vaše děťátko na první krůčky s nočníkem připravené? Signálů je rovnou několik.

  • Dítě už se umí samo posadit a udrží rovnováhu.
  • Zvládne vydržet několik hodin suché.
  • Samo pozná, že potřebuje.
  • Zvládne si samo svléknout kalhoty nebo vám při svlékání alespoň pomáhá.
  • Dokáže plnit jednoduché úkoly, které mu zadáte.
  • Chce samo od sebe nosit oblečení pro „velké.“
  • Samo jeví o toaletu a nočník zájem.

Pokud některé ze signálů vypozorujete ještě před „správným časem,“ nebojte se dítě s nočníkem seznámit klidně dříve, než se obecně doporučuje. V opačném případě se nemusíte bát počkat a nechat děťátku plenky o něco déle.

Nezapomínejte, že v dětském vývoji neexistuje žádný správný či špatný věk na cokoliv a pokud má dítě oproti svým sourozencům či vrstevníkům v něčem pár měsíců „zpoždění,“ rozhodně se nejedná o žádnou katastrofu.

Už je vaše „miminko“ na nočník připravené? Pojďme se podívat, jak ho to naučit co nejlépe a nejšetrněji naučit.

Důležitá je pozitivní motivace

Ať už malé dítě učíte či odnaučujete cokoliv, nejdůležitější je přistupovat k tomu s pozitivní motivací. Začít můžete třeba nočníkem, na který se bude dítě těšit. Oblíbené jsou například nočníky s motivem oblíbených pohádkových postav.

Další motivací může být například lákavá odměna po vykonané potřebě. Ať už jde o oblíbenou dobrůtku, pohádku či hru. Opět se jedná o velmi individuální záležitost. A samozřejmě je tu také „škola hrou“, kterou můžete spojit i se zmíněnou odměnou. Po každé úspěšné návštěvě nočníku můžete děťátko odměnit třeba hvězdičkou a při určitém počtu hvězdiček ho motivovat větší odměnou.

kniha

Konkrétní postupy pozitivní motivace záleží na celkovém přístupu k výchově. Nejdůležitější je nikdy za neúspěch netrestat. Obzvlášť to platí v případě, že už má dítě s nočníkem úspěchy, ale stane se mu „nehoda.“ Pokud k tomu dojde, nejdůležitější je tuto událost nepřipomínat a dále pokračovat v zaběhlých nočníkových kolejích.

Pozitivní motivací může být i vaše plná pozornost, o kterou malé děti stojí nejvíce.

Lákavé místo a dostatek příležitostí

Dalším bodem v pozitivní motivaci je i lákavé místo. Nočník by měl být v příjemném a současně bezpečném prostředí. Veškeré chemikálie v blízkosti nočníku poschovávejte do uzamykatelných skříněk (pokud už jste tak neudělali dávno) a místo udělejte pro dítě co nejlákavější.

Okolí nočníku můžete například vyzdobit samolepkami či obrázky a zkrátka z něj udělat koutek, kam se bude dítě těšit.

Nálepky_1

Dalším důležitým bodem je mít k dispozici nočníků co nejvíce. To platí zvlášť pokud máte větší byt či dokonce barák. Pokud je nočník jen v jednom patře, je velká možnost, že dítě nestihne doběhnout. Nočník musí být co nejdostupnější.

Pravidelné návštěvy nočníku

Nočník by se měl stát pravidelnou součástí denního režimu. Na začátku je často nutné děťátko na nočník posadit a nechat ho vykonat potřebu – a poté přistoupit ke zmíněným odměnám. K tomu je ideální najít čas, kdy víte, že bude na nočník potřebovat.

Pokud nemáte přesné časy vysledované, můžete se téměř s jistotou spolehnout na dobu po jídle a po probuzení. Jestliže to trvá, dejte dítěti knížku či hračku, aby nekoukalo celou dobu do zdi a nenudilo se. V naší nabídce máme krásnou knihu Velký pokrok, už žádné plenky. Čímž přicházíme k dalšímu bodu.

Největší překážka? Zprotivění nočníku

Častým problémem při nácviku chození na nočník je to, že se nočník dítěti zprotiví. Za tím může být velká řada důvodů. Nejčastějším je to, že rodiče na dítě, které zatím není připravené, příliš tlačí a nutí ho na nočníku dlouhé minuty sedět v nepravý čas.

Učení příkladem

Děti se nejvíce učí příkladem. Tím neříkáme, že byste měli na nočník začít chodit také. Může ho však nalákat například starší sourozenec. Nebo ho můžete učit rovnou na záchod jako dospěláka. K tomu budete potřebovat dětské prkýnko a stoličku. Nočník je totiž pro děti výhodný mimo jiné i v tom, že se na něm lépe udržuje stabilita.

 

Přečtěte si článek Co jsou separační plenky a jak je vybrat?

 

Pokud vaše dítě láká používání WC, není mezikrok s nočníkem vůbec nutný.

Příběhy o dětech a nočnících

Tady znovu platí, že se na příkladech učí nejlépe. Čtěte dítěti před spaním pohádky, ve kterých se nočník vyskytuje. Díky tomu mu nebude myšlenka na nočník tolik nepříjemná a možná ho naopak bude zajímat.

dítě_a_nočník

Učicí plenky

S nácvikem na nočník mohou pomoci také učicí či separační plenky. Ty mají slabší savé jádro, které sice zabraňuje prosáknutí tekutiny, ale současně dítě nechrání před vlhkem a nepříjemnými pocity. Děťátko se tak při nehodě cítí nepohodlně a získává tím větší motivaci se na nočník naučit.

Trpělivost, trpělivost a ještě jednou trpělivost

Při nácviku na nočník je skutečně nejdůležitější rodičovská trpělivost a tolerance k chybám a nehodámPřejeme vám i vašemu miminku při učení na nočník hodně úspěchů! A nebojte se, pokud to jde pomaleji, než jste si představovali.

Často se stává to, že dítě nočník dlouho odmítá a najednou ho začne ze dne na den používat samo od sebe. Zkrátka a dobře čeká na tu správnou chvíli. Nebojte se a počkejte s ním – však ono se to naučí.

Přečtěte si také: