Sleva 20% na vše . Kod je : Dubenvsuchu

Jak se starat o první zoubky?

Růst prvních zoubků poznáte většinou celkem snadno. Těšíte se z toho, že miminko v noci konečně trochu víc spinká a i vy si konečně odpočinete, když tu najednou je domácnost plná dětského pláče, ještě unavenějších rodičů a času, kdy na sprchu a ranní kávu, které už se vám možná podařilo párkrát do týdne zařadit, můžete zase rychle zapomenout. Máme pro vás však jednu dobrou zprávu – nepotrvá to věčně. Jak miminku a tím i sobě v tomto náročném období ulevit?

čištění-dětských-zoubků

Kdy rostou první zoubky?

Růst prvních zoubků je u každého miminka individuální. Většinou se však první spodní řezáky začnou klubat kolem šestého měsíce života. Už předem to poznáte podle toho, že miminko více slintá a pláče. Může mít také zvýšenou teplotu a rýmu, protože prořezávání zoubku ovlivňuje i dutiny.

K růstu prvních zoubků však může dojít i o něco později. Pokud se začnou klubat před prvním rokem, rozhodně si nemusíte dělat starosti. A to ani naopak. Občas se stane, že se zuby objeví už ve čtyřech měsících a ani na tom není nic zvláštního.

Jak miminku ulevit od bolesti?

Zvýšená teplota, nateklé a bolavé dásně, to všechno je nepříjemné – a co teprve samotné prořezávání zoubku. Miminku od bolesti můžete ulevit chladícím kousátkem. Děti v tomto období rády koušou tvrdší předměty – kousátko přímo určené na růst zoubků navíc dásně chladí, čímž děťátku ještě více uleví.

Co jsou kousátka a jak vybrat to pravé?

Kousátka pro miminka nejen uleví od bolesti a miminko zaměstnají, ale navíc pomáhají i ke správnému růstu zoubků. Stejně jako ostatní hračky pro miminka i kousátka mohou být z různých materiálů.

Zmíněné chladivé kousátko stačí dát na chvilku do ledničky a miminko má příjemnou hračku, která uklidní podrážděné dásně. Chladivá kousátka se liší se podle své náplně, která může být tvořena buď destilovanou vodou nebo speciálním gelem. Kousátko s gelem je většinou o něco dražší, ale jeho chladivé účinky jsou o něco delší.

Další variantou je silikonové kousátko. Silikon patří k nejlepším materiálům pro dětské hračky, protože se jedná o hypoalergenní materiál naprosto bezpečný i pro citlivá děťátka. 

kousátko-pro-děti_optimized

Pokud dáváte přednost přírodním materiálům, můžete sáhnout také po dřevěném kousátku. Kousátko vybírejte tak, aby ho miminko nemohlo rozebrat a vdechnout menší součásti. Důležité je také precizní opracování dřeva, nikde by neměly být žádné výstupky ani nerovnosti. 

Setkat se můžete také s kaučukovým kousátkem. Stejně jako u dřeva je jeho největší výhodou, že se jedná o přírodní materiál.

Plastová kousátka příliš oblíbená poslední dobou nejsou a ani bychom jejich použití nedoporučili. Přestože dnes už neobsahují žádné nebezpečné látky, problém s mikroplasty je čím dál tím větší a s čím menším množstvím plastů se miminko setká, tím lépe. 

Chladivé gely a utišující léky

Dále existují i speciální dentální pasty pro miminka, které od bolesti uleví už do 15 minut. V nejhorším můžete sáhnout i po dětských lécích na horečku a bolest.

 

Mohl by vás zajímat článek Dudlík - ano nebo ne? A kdy ho odebrat?

 

Miminku ulevíte i tím, že mu budete věnovat svou plnou pozornost. Hrajte si s ním, mazlete se a vůbec se snažte, ať se děťátko na bolest nesoustředí.

Co dělat, když miminko nechce jíst?

Jedním z vedlejších efektů růstu prvních zoubků je i nechutenství. Není se čemu divit, kdo by s nateklou a bolavou pusou chuť k jídlu?

V tomto období je nejdůležitější do miminka dostat co nejvíce tekutin a jídlo mu nenutit. Krmte ho v pauzách, kdy ho bolest tolik netrápí.Nebojte se, miminko určitě hlady trpět nebude a ani mu nehrozí žádné nebezpečí. Nucením do jídla můžete naopak děťátku vypěstovat odpor a zadělat si tak na problémy i poté, co bolest ustane. 

Čistit nezapomeňte už první zoubek

Pozornost byste měli věnovat také čištění zoubků. Hned jak se první zub objeví, už by na něj měli nastoupit rodiče s kartáčkem. Nejlepším způsobem čištění zubů u miminek je tzv. prsťáček – speciální silikonový návlek na prst s kartáčkem. Vyznačuje se snadnou manipulací a čištění je s ním velmi snadné.

čištění-dětských-zoubků_optimized

První zoubek můžete čistit také měkkou gázou. A kdy s miminkem začít používat klasický kartáček pro děti? Ideální čas přechodu na zubní kartáček je s příchodem první stoličky.

A jak je to se zubní pastou? U miminka ji není nutné používat, pokud se pro ni rozhodnete, vybírejte dětskou pastu bez fluoru. Doporučit můžeme například zubní pastu Attitude.

Jak na čištění zoubků? Vytvořte si rodinný rituál

Pro většinu dospělých je čištění zubů každodenním návykem, o kterém dvakrát nepřemýšlí. Když do toho přijdou děti, všechno je trochu jinak. Možná si sami z dětství pamatujete, jak jste se této činnosti snažili vyhnout. 

Nejlepší způsob, jak děťátko naučit čistit zuby už od malička a dobrovolně, je tvorba příjemného rodinného rituálu. Zkuste zoubky čistit vždy ve stejný čas a miminku při čištění vymyslet zábavnou aktivitu, na kterou se bude těšit. U čištění můžete děťátku například vyprávět pohádku. 

čištění zubů u dětí

Jednou z možností je také zapojit tatínka. Zvlášť, pokud je většinu dne v práci a s miminkem netráví příliš času, se může jednat o příjemně strávený čas, který oba využijí k vytvoření ještě pevnějšího pouta.

Co když miminko čištění zubů odmítá?

Některá miminka se už od útlého věku čištění zoubků brání. V takovém případě zkuste experimentovat se zubní pastou – děťátku může vadit její chuť. Pokud to nepomáhá, můžete změnit metodu. Pokud čištíte prsťáčkem, zkuste místo něj použít gázu nebo už přímo kartáček na zuby pro nejmenší. Ten je sice vhodný až poté, co miminku začnou růst stoličky, pokud však jinak nedá, je to lepší varianta, než nečistit vůbec.

Pokud se miminko u čištění vzteká, vybavte se trpělivostí a zkuste jej co nejvíce rozptýlit. Rozhodně však nenechte děťátko „vyhrát” – pravidelné čištění od prvního zoubku je skutečně velmi důležité a možná ještě o trochu důležitější je návyk, který už v tuto chvíli začnete vytvářet. 

A co zubař?

Poté, co se první zoubek objeví, nezapomeňte miminko ani zaregistrovat k zubnímu lékaři. S sebou budete potřebovat zubní kartu, kterou jste dostali v porodnici. První návštěvu zubaře by miminko mělo absolvovat co nejdříve po dosažení prvního roku života.

Klubání prvních zoubků je nepříjemné období, ale s miminkem ho určitě hravě překonáte. :)

Přečtěte si také: