Sleva 20% na vše . Kod je : Bezvaplenky

Jak koupat miminko?

S prvním miminkem je všechno úplně nové, a navíc ten maličký uzlíček působí tak zranitelně... Není divu, že u mnoha maminek první koupání vyvolává nepříjemné obavy. Bát se však nemusíte. Koupání miminka není žádná velká věda a s miminkem i tatínkem si tyhle společné chvilky budete zaručeně užívat. Pojďme se podívat, jak na to.

Jak koupat miminko?

První koupání miminka

Miminko první koupel čeká už den nebo dva po narození. Většinou tak probíhá ještě v porodnici a pomůže vám sestra či dula. Ale co až dorazíte domů? Další den nebo dva miminko koupat ještě nemusíte – příliš časté koupání miminek se s ohledem na jejich citlivou pokožku nedoporučuje. Pro základní očistu stačí navlhčené tampony s troškou dětského olejíčku.

Jak při koupeli miminka postupovat?

V první řadě se podíváme na postup koupání.

Teplota v místnosti a ideální teplota vody pro koupání mimnka

Teplota v místnosti, kde se bude děťátko koupat, by se měla pohybovat kolem 25 °C a teplota samotné vody by měla mít 37 °C. Správné teploty nejlépe dosáhnete tak, že do vaničky či kyblíčku na koupání nejprve napustíte studenou vodu a poté ji promícháte s vodou teplou.

Teplotu můžete zkontrolovat tak, že do vody ponoříte ruku – konkrétně spodní část předloktí. Pokud voda nestudí ani nepálí, teplota je ideální. Pokud však chcete mít jistotu, použijte ke kontrole teploměr.

Podpora hlavičky

Ať už miminko koupáte ve vaně s podložkou (to v prvních měsících spíše nedoporučujeme), vaničce nebo kyblíčku, vždy musí mít podloženou hlavičku. K tomu stačí jedna ruka, ale manipulace při koupání je celkově náročnější. Proto můžete použít speciální lehátko.

Postup mytí miminka

Pokud miminko zrovna vykonalo potřebu, v první řadě mu očistíme zadeček. Pak už můžeme přistoupit k samotné koupeli.

Miminko uložte do vaničky a podepřete mu hlavičku. Jako první je na řadě obličej. Jemně ho otřete a poté si namočte a namydlete žínku, kterou otřete celé tělíčko. V poslední řadě nezapomeňte ani na zadeček. Ke koupeli je ideální použít jemnou dětskou kosmetiku.

Náš tip: Zkuste sadu žínek z BIO bavlny s prací síťkou a organizérem, které jsou šetrné k dětské pokožce i přírodě.

A co hlavička?

Malým miminkům stačí hlavičku otřít žínkou stejně jako zbytek tělíčka. Pokud už má hromadu vlásků, použijte dětský šampon a vlasy myjte maximálně dvakrát týdně. Opláchnutí probíhá tak, že miminku opatrně zakloníte hlavu a jemně hlavu políváte tak, aby se voda nedostala do očí.

Osušení

Po samotné koupeli miminko položte na suchou osušku a jemně ho utřete. Nezapomeňte na aplikaci dětského olejíčku a na ošetření zadečku stejně jako při přebalování.

V jakou dobu miminko koupat?

Už víte, jak na to, ale v jakou dobu je ideální čas na koupel?

Před kojením či po něm? Ráno nebo večer?

U malého miminka na čase kojení nezáleží. Vždy je lepší koupat před kojením, ale u nejmenších drobečků si čas příliš kojení nevybíráte. Navíc koupat hladové miminko není radost ani pro jednu ze zúčastněných stran.

Náš tIP: Pokud miminko koupete po kojení, počkejte alespoň půl hodiny, aby stihlo všechno strávit a neudělalo se mu při koupeli špatně.

S časem koupele už je to jiné. Doporučujeme miminko koupat v podvečer. Jedná se o nejlepší čas na vytvoření rodinného rituálu. Navíc se miminko teplou koupelí uklidní a bude se mu lépe usínat.

Jak často miminko koupat?

Pokud se naše maminky řídily doporučením odborníků, pravděpodobně nás koupali denně. Dnes už se tento postup nedoporučuje.

Voda a ani ty nejjemnější mycí prostředky nemusí dělat miminku každý den úplně dobře, proto úplně stačí, když ho vykoupete dvakrát až třikrát týdně.  

Co budete ke koupání miminka potřebovat?

Pojďme se ještě podívat, bez čeho se při koupeli neobejdete – nebo vám ji to alespoň výrazně usnadní.

  •         Vanička (případně kbelík nebo koupací podložka, pokud chcete miminko koupat ve vaně. Miminko můžete koupat i v umyvadle nebo ve dřezu),
  •         teploměr na kontrolu vody,
  •         žínka,
  •         osuška,
  •         dětské mycí prostředky (časem i šampon),
  •         dětský olej či krém na promazání pokožky.

Tip: V čem miminko koupat?

Možností v čem koupat miminko je opravdu hodně. Která je nejlepší? Na to by vám každá maminka odpověděla po svém. Většina se však shoduje na jednom – nejhorší možností je, pokud si musíte poradit ve sprchovém koutu. 

Pokud nemáte vanu (která však u novorozence také není ani s podložkou úplně ideální volbou) je naštěstí i několik dalších možností v čem miminko koupat. 

Oblíbenou variantou je koupací kbelík, do kterého pohodlně napustíte vodu, miminko do něj pasuje tak akorát. Umývání miminka je tak o něco jednodušší. 

Další možností je koupání miminka v umyvadle – samozřejmě pokud je umyvadlo dostatečně prostorné a s inteligentně vyřešenou baterií. Ještě o něco lepší může být koupání miminka ve dřezu, kde bývá dostatek místa a vysoká baterie.

Přestože vás může první koupání miminka trochu děsit, jak vidíte, skutečně se nejedná o nic příliš komplikovaného. Tak směle do toho! ????

Přečtěte si také: