Sleva 20% na vše . Kod je : Bezvaplenky

Jak vybrat velikost jednorázových plenek?

Ještě důležitější než správná volba materiálu, je volba správné velikosti. Pokud bude miminko plenka tlačit, bude nespokojené a uplakané, ale ani v opačném případě to nebude zrovna žádná hitparáda. V tom nejhorším případě v plence její obsah nezůstane a kromě přebalování si dáte navíc ještě důkladný úklid celé postýlky či kočárku. Jak tedy zvolit velikost správně? 

velikost jednorázových plenek

Plenky podle velikosti a věku miminka

Správnou velikost můžeme vybírat podle věku nebo váhy miminka.

První, které budete pořizovat, jsou plenky pro novorozence. Ty se hodí pro miminka s váhou od 2 do 5 kilogramů. Samozřejmě jsou i značky, které myslí na předčasně narozená miminka a můžete je tak použít už pro děti od jednoho kilogramu. Plenky pro novorozence se od ostatních liší kromě velikosti také výřezem na pupík, který mají maličká miminka citlivější a je potřeba věnovat mu zvláštní péči.

Jednorázové plenky se dělí do sedmi kategorií. První dvě - pro novorozená miminka do 5 kilogramů (NEWBORN) a pro nedonošená miminka, která možná neváží ani kilo, už jsme zmínili. Jak se velikosti dělí dále?

  • Velikost 2, MINI je vhodná pro miminka ve váhovém rozmezí 3 až 6 kilogramů.
  • Velikost 3, MIDI je vhodná pro miminka ve váhovém rozmezí 4 až 9 kilogramů.
  • Velikost 4, MAXI je vhodná pro kojence ve váhovém rozmezí 7 až 18 kilogramů.
  • Velikost 5, JUNIOR je vhodná pro batolata ve váhovém rozmezí 11 až 25 kilogramů.
  • Velikost 6, XL je vhodná pro větší děti, které se ještě nekamarádí s nočníkem a váží nad 16 kilogramů.

V některých případech se však nestačí řídit pouze samotnou váhou a věkem miminka. Jak už sama víte, každé miminko je trochu jiné a přestože má možná „normální” váhu a může se svou postavou od vrstevníků jedním či druhým směrem odchylovat. V takovém případě se nebojte s velikostí trošku experimentovat. Pokud máte miminko trošku buclatější, nebojte se pořídit plenky pro děťátka ve větším váhovém rozmezí a naopak. 

To, co sedí právě vašemu miminku, skutečně poznáte především vlastní praxí.

A ještě jednou záludností vás může výběr plenek potrápit – konkrétně tedy výrobci plenek. Velikosti se totiž mohou lišit také podle jednotlivých značek. Pokud chcete experimentovat a koupit miminku po pár měsících plenky jiné značky než obvykle, raději dobře zkontrolujte, zda velikost skutečně odpovídá. 

Jak měnit plenky

Co dělat, pokud se miminko nachází na váhovém rozmezí?

Máte miminko, které se nachází na váhovém rozmezí dvou různých velikostí? Vždy berte tu větší. Miminka rostou tak rychle, že do ní možná doroste ještě dřív, než u vašich dveří druhý den zazvoní kurýr.

Jak poznat, že miminku sednou plenky tak akorát?

Plenky by měly miminku všude přiléhat k tělu, současně však nesmí nikde tlačit. Na to miminko upozorní pláčem. Příliš malá plenka může také prosakovat. Správnou velikost poznáte toho, jakou vůli má plenka v oblasti třísel. Pokud by působila otlačeniny, určitě je čas sáhnout po větší. 

Jak poznat správnou velikost plenek:

  • Miminko nikde nemá červené fleky, které poukazují na otlačení plenkou.
  • Plenka nikde nepropouští svůj obsah.
  • Oblečená plenka je rovná a symetrická ze všech stran.
  • Lepící proužek plenky se nachází přímo v pase. 

Pokud některý z bodů vaše plenky nesplňují, je čas na nový model.

Přečtěte si také: