Sleva 20% na vše . Kod je : Bezvaplenky

Co jsou separační plenky a jak je vybrat?

Separační plenky některé maminky považují za zbytečnost. Pokud však používáte látkové plenky, ušetří vám spoustu práce a miminku zajistí ještě o kousek větší pohodlí. Co to separační plenky jsou, jak je vybrat a jak o ně pečovat?

Jak vybrat separační plenky

K čemu jsou separační plenky?

Separační plenky jsou vhodné pro maminky, které často používají látkové pleny. „Separačky“ udrží miminko ve větším suchu a současně látkovou plenku chrání před větším znečištěním. Při použití separačních plen není tak důležité látkové předpírat (alespoň většinou) a maminkám tak usnadní trochu té práce. Dělí se na jednorázové a látkové.

Jednorázové separační plenky

Stejně jako klasické plenky i separační pleny se dělí na látkové a jednorázové. Jednorázové separačky jsou o něco pohodlnější tím, že je po použití jednoduše vyhodíte do koše a dál už se nemusíte o nic starat. Avšak i jednorázové separačky je často možné použít několikrát. Pokud vám praní nevadí, jednorázové separační plenky často přežijí něco kolem 4 cyklů praní.

Výhody jednorázových separačních plenek:

  • Některé typy můžete vyprat a znovu použít až 5x.
  • Ale také je můžete rovnou hodit do koše a o nic se nestarat.
  • Jednorázové separační plenky jsou z přírodních materiálů a jsou biologicky odbouratelné.
  • Jsou poměrně levné.

Nevýhody jednorázových separaček:

Samozřejmě mají i své nevýhody. Jednorázové separačky jsou většinou velmi jemné. Vyrábí se z netkané textilie nebo celulózy. To znamená, že do plenky propustí celkem dost znečištění, zvlášť, pokud má děťátko spíše řídkou stolici.

Další nevýhodou jsou další výdaje navíc, které zvlášť u jednorázových separaček lezou do peněz. A samozřejmě, pokud plenku vyhodíte do koše, je třeba jej brzy vynést, protože stejně jako u klasických jednorázových plenek nepříjemně zapáchá.

Typy jednorázových separačních plenek a jejich praní

Jak už jsme zmínili, jednorázové separačky jsou většinou z netkanky nebo celulózy. Tento materiál je velmi jemný a snadno se rozpadá.

pračka

I jednorázové separační plenky jsou pratelné. Pokud chcete separační jednorázovku použít vícekrát (a vaše značka to zrovna umožňuje) je důležité prát ji v sáčku. Jinak se může v pračce rozpadnout, a to rozhodně není nic příjemného. Taková rozpadlá netkanka dovede nadělat ještě větší pohromu než zapomenutý papírový kapesníček.

Druhy jednorázových separaček:

  • Celulózová separační plenka je nejvhodnější pro ty nejmenší drobečky. Poměrně účinně zabraňuje prosáknutí i řidších výkalů na plenku a je dobře pratelná. Miminko ale tolik neochrání před pocitem vlhka.
  • Viskózová separačka je oproti celulózové o něco jemnější, což má však praktickou nevýhodu. Při řidší stolici plenku téměř vůbec před znečištěním neochrání. Stejně jako celulózovovou separačku i viskózovou můžete několikrát vyprat. 
  • Kukuřičná separační plenka většinou není pratelná a hodí se pro větší miminka s pevnou stolicí. Miminko udržuje v dokonalém suchu. Pratelné spíše nejsou.
  • Bambusová separačka má stejné výhody i nevýhody jako zmíněná kukuřičná.

Látkové separační plenky

Látkové separačky se obvykle vyrábí z mikrovlákna nebo fleecu. Oproti jednorázovým separačkám plenku mnohem lépe chrání, protože jsou výrazně silnější. Přestože nejsou z přírodních materiálů, dá se říct, že jsou ekologičtější, protože je nemusíte dokupovat stále dokolečka.

Nevýhodou je však o něco vyšší pořizovací cena, která se vám však brzy vrátí. Kromě vyšší pořizovací ceny je nevýhodou také nutnost separační plenky předepírat, takže vám na rozdíl od jednorázovek příliš práce neušetří.

Při pořizování flísových separačních plenek je také důležité zvážit možnost, že některá miminka mohou mít na tento materiál alergickou reakci. 


Přečtěte si také: