Sleva 20% na vše . Kod je : Bezvaplenky

Dudlík – mít či nemít? A kdy ho odebrat?

Nemůžete se rozhodnout, zda dát vašemu miminku dudlík? Není se čemu divit, protože ani v odborné obci na toto téma nepanuje jasná shoda. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody a kdy je ta pravá chvíle dudlík případně odebrat?

dudlík1

Výhody dudlíku

Jednou z největších výhod dudlíku je to, že skutečně funguje. Miminko uklidní a uspí. Pokud se během spánku probudí, často dudlík stačí k tomu, aby ani nezačalo plakat a znovu usnulo.

Další výhodou je, že cumlání dudlíku může předcházet cucání palce, což je mnohem horší zlozvyk, kterému se děti odnaučují extrémně špatně.

Podle některých průzkumů může dudlík také sloužit jako prevence proti náhlému úmrtí kojenců (SSID), proč? To se zatím zjistit nepodařilo. Cucání dudlíku má podle průzkumu pozitivní vliv na funkci srdce, ale důvody nejsou známé.

Některé laktační poradkyně však maminky od dudlíku spíše odrazují, protože se jedná o šidítko. Místo toho by maminky měly podle nich miminku nabídnout prso, aby došlo k lepšímu propojení.

Nevýhody dudlíku

Dudlík má samozřejmě i svá negativa. U miminka může vyvolat závislost a těžko se ho potom zbavuje. Při příliš dlouhém používání dudlíku může docházet ke snížení motoriky jazyka i špatným dýchacím návykům či špatnému vývoji zoubků.

Tomu je však poměrně snadné předejít včasným odebráním.

Dudlík je také velkým nosičem bakterií. Nezapomeňte ho tak před prvním použitím sterilizovat a následně alespoň jednou týdně vyvařit. K tomu stačí hrnec (určený pouze na dudlík). A jak na to? Dudlík ponořte do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu a nechte ho vařit 5 - 10 minut. Poté je připraven k dalšímu použití. Nezapomeňte ho hlídat, aby nedošlo k jeho poškození. 

Na vyčištění dudlíku můžete použít také sterilizátor, ve kterém lze vyvařovat i kojenecké lahvičky. Měnit byste dudlík měli přibližně jednou za dva měsíce.

dudlík

Ještě se na chvilku vraťme k bakteriím. Sice to zmiňujeme v nevýhodách, na druhou stranu dudlík je stále bezpečnější než návyk cucání palce. Ten miminku tak snadno neodeberete a už vůbec ho nevyvaříte.

Kdy dudlík odebrat?

I o tom, jak dlouho může miminko dudlík používat, se často vedou spory. Někdo uvádí, že stačí odebrání dudlíku do tří let. Kvůli potenciální závislosti i špatnému vývoji zubů je však lepší děťátko jeho používání začít odvykat kolem šestého měsíce života. Ideální je, pokud se bez dudlíku obejde už po prvních narozeninách.

Jak dudlík správně používat?

Pokud se rozhodnete dudlík použít, je důležité k němu přistupovat správně. Miminku byste ho nikdy neměli nutit, a to žádným způsobem. Nenamáčejte ho do sladkých tekutin a pokud miminku ve spánku vypadne, a to se nerozbrečí, do úst už mu ho nevracejte.

Nabízet byste ho měli pouze při ukládání děťátka ke spánku. Někdo také doporučuje začít dudlík používat až po prvním měsíci života kvůli tomu, aby si dítě vytvořilo správný návyk na kojení.

Verdikt – dávat miminku dudlík či se mu raději vyhnout?

Jaký je tedy náš verdikt?

Dudlík má poměrně velké množství výhod a pokud jej miminku včas odeberete, minimalizujete většinu rizik.

V závěru však záleží na každé mamince, jestli jí dudlík přijde jako správná volba či nikoliv.

Přečtěte si také: