Sleva 20% na vše . Kod je : Dubenvsuchu

Kdy a jak začít s příkrmy miminka?

V prvních měsících je to s miminkem snadné. Nepotřebuje nic víc než mateřské mléko (nebo jeho umělou náhradu). Jak ale děťátko roste, maminky čeká neodbytná otázka – není už ten ideální čas začít miminko zvykat na příkrmy? A jak začít?

Kdy a jak začít s příkrmy miminka?

Kdy začít s prvními příkrmy?

Stejně jako ostatní věci s miminkem, i první příkrmy jsou individuální záležitostí a záleží na povaze miminka. Nejdůležitější je děťátku nic nenutit a pokud nemá o příkrm zájem, prostě ještě chvilku počkejte.

Přesto existuje pár milníků, kterých je vhodné se držet, aby se miminko správně vyvíjelo a nechyběly mu žádné živiny.

Nezačínejte příliš brzy – ale příkrmy ani příliš neodkládejte

Tyto milníky se trošku liší podle toho, jestli je děťátko kojené nebo ne. Obecně se dá říct, že je miminko vhodné začít dokrmovat mezi (ukončeným) 4.-6. měsícem života.

Přestože miminko může začít projevovat zájem o „dospěláckou“ stravu dřív, nebo možná babička tvrdí, že „kousek rohlíku mu přece neublíží“ začínat s příkrmem před ukončeným čtvrtým měsícem není příliš vhodné.

Je totiž možné, že tím postupně vytlačíte mateřské mléko a u miminka se s větší pravděpodobností vyvinou alergie. Dojít může také k podvýživě. Proto raději počkejte – ať si babičky říkají co chtějí. Ideální čas zavádění příkrmů se trochu liší, a to jak na základě individuální povahy vašeho děťátka, tak i podle toho, jestli ho krmíte mateřským či umělým mlékem. O jaké rozdíly se jedná?

První příkrmy u kojeného miminka

Mateřské mléko je pro miminko ideální potrava. V prvních měsících života v mléce dostane vše, co pro spokojený a zdravý vývoj potřebuje.

To platí do šestého měsíce. A právě v šestém měsíci života je ideální začít miminko dokrmovat. Tou dobou by už mu totiž mohly začít chybět živiny pro bezproblémový vývoj.

mimino mléčné a nemléčné kaše

To však neznamená, že ho současně musíte přestat krmit – než miminko přejde kompletně na klasickou stravu ještě pravděpodobně nějakou chvilku potrvá.

První příkrmy u miminka na umělém mléku

Ne každá maminka může kojit. V takovém případě mateřské mléko nahrazuje mléko umělé. Stejně jako to mateřské má vše, co miminko potřebuje.

Pokud však používáte umělé mléko, je lepší, pokud začnete přikrmovatkolem čtvrtého měsíce. Tím budete mít jistotu, že miminko dostane opravdu vše potřebné a bude se vyvíjet, jak má.

Co je imunologické okno?

Tzv. imunologické okno je v období ukončeného 4. až 6. měsíce. Dětské tělíčko dovede nejlépe tolerovat alergeny a tím si na ně i zvyknout.

Maminky se často těmto potenciálně alergenním potravinám u miminek vyhýbají, ale právě v tomto věku si na ně tělo nejlépe vznikne a jejich včasným představením se minimalizuje šance budoucích problémůKromě lepku a laktózy je miminku vhodné touto dobou představit také např. sóju, tropické ovoce a další potenciální alergeny.

Jak s příkrmy začít?

Ať už začínáte na konci čtvrtého měsíce nebo až v šestém, základní postup se příliš neliší – jen to možná budete mít s menším děťátkem o trošku náročnější.

První příkrm, který miminko dostane, by měl být z jednoho druhu zeleniny. Nemusíte (a ani byste neměla) ho nijak dochucovat. Zeleninu stačí uvařit (ideálně na páře), rozmixovat ji do formy pyré (nebo polévky) a nechat vychladnout.

Pokud máte maličké miminko, které ještě neumí pořádně sedět, bude se vám kromě bezpečné lžičky, hodit také polohovatelná jídelní židlička.

U prvních příkrmů se obrňte trpělivostí. Miminko může (a pravděpodobně bude) nové chuti ze začátku odmítat. Potravu může plivat, odmítat a prostě celkově nespolupracovat.

Ničeho se nebojte, to je úplně normální a vůbec se nebojte miminko nakrmit i mlékem.

Vhodná zelenina na začátek příkrmů

Jakou zeleninou je nejlepší začít?

  •         Brambory,
  •         dýně,
  •         mrkev,
  •         brokolice (bez košťálu).

Vždy začněte jedním druhem zeleniny a u té zůstaňte 3 až 4 dny. Miminko si tak pomalu na novou chuť zvykne a poté můžete zařadit do jídelníčku další kousek.

Při prvních příkrmech je skvělé využít přirozenou dětskou zvědavost. Nechte miminko hrát si se lžičkou a jídlo prozkoumávat po vlastní ose – nebojte – velký úklid vás po prvním dokrmování čeká tak jako tak.

A s čím pokračovat?

Přibližně po 14 dnech zeleninových příkrmů můžete pomalu zařadit i ovoce. Na začátku je ideální začít českou klasikou jako jsou například jablka. Postup přípravy je stejný jako u zeleniny – rozmixovat a nedoslazovat.

mimino

Touto dobou je pomalu vhodné začít také zařazovat potenciální alergeny. Na začátku je vhodné zařadit také obilné kaše, pomocí kterých si děťátko zvykne na laktózu a lepek.

A co maso?

V příkrmech je samozřejmě vhodné zařadit i maso, které miminku dodá dostatek bílkovin a zvykne si na jeho chuť. Ideální je už po prvních 14 dnech začít střídat zeleninové a masové příkrmy. 

Jaké příkrmy jsou pro miminko vhodné a čemu se raději vyhnout?

Na začátku je ideální s rozmixovanou zeleninou jednoho druhu – nejlepší reakce mají děťátka na dýni, která nepůsobí zažívací potíže a současně má příjemně nasládlou chuť. Příkrm nesolte, nepepřete a nepoužívejte ani cukr.

 

Hodit se vám bude článek Jak na první zoubky? | Bezvaplenky.cz

 

V tomto období je také skvělá příležitost naučit miminko zdravým návykům. Zkuste se vyhnout všem doslazovaným potravinám a děťátko nekrmte u televize ani na nočníku.

Jak příkrmy skladovat?

Miminko, zvlášť na začátku, rozhodně všechno, co mu uvaříte, nesní. Příkrm se nemusíte bát schovat do druhého dne do ledničky (v uzavřené nádobě), případně ho zamrazit. Ideální je zamrazit ho do formičky na led, ze kterých budete mít vždy připravené ideální kostičky na uvaření.

Kdy začít s pevnou stravou?

Pokud už miminku rostou zoubky, je na čase začít s pevnou stravou, která pomáhá správným zvykům i vývoji zoubků.

Nezapomeňte, že je u miminek skutečně vše individuální. Pokud se miminku do jídla nechce, dejte mu čas a do ničeho ho nenuťte. Uvidíte, že to brzy půjde samo. :)

Přečtěte si také: