Sleva 20% na vše . Kod je : Dubenvsuchu

Pomocníci při kojení – co vám usnadní krmení miminka?

O kojení se sice říká, že je jednou z nejpřirozenějších věcí, ve skutečnosti to s ním ale není nijak snadné. Právě kojení – i kvůli podobným tvrzením – je pro velkou část maminek obrovským zdrojem stresu a neklidu. Dnes se tak podíváme na to, jak si toto období co nejvíce zpříjemnit s pomocí pár vychytávek, které vám kojení alespoň trochu usnadní.

Kojení

Pomocníci, kteří zvýší pohodlí maminky

Kojících potřeb je spousta – od praktických pomocníků, bez kterých se téměř žádná maminka neobejde až po „pouhé“ zlepšováky, které maminkám i jejich děťátkům společné chvilky při kojení výrazně zpříjemní.

Protože věříme tomu, že spokojená maminka je pro miminko to úplně nejdůležitější, podíváme se v první řadě na věci, které vám pomohou při kojení dosáhnout co největší pohody.

Kojící polštářek

Kojící polštářek je extrémně šikovná pomůcka, kterou se hodí mít po ruce už během těhotenství. V těhotenství vám pomůže lépe usnout, když už nevíte, co s bříškem. Stejně tak skvělá je však i během kojení, a to jak pro vás, tak pro miminko, které se do polštářku může stulit a pak se v něm cítí stejně dobře jako v bříšku.

Kojící polštářek vám pomůže nastavit si miminko bezpečně do vhodné polohy, která vám oběma bude vyhovovat. Mamince uleví od bolesti zad a děťátku poskytuje bezpečnou bariéru. Při kojení se jedná skutečně o jednoho z nejšikovnějších pomocníků, které nebudete chtít dát z ruky.

Jak vybrat kojící polštářek?

V oblasti kojících polštářků je stejně jako v ostatních věcech pro maminky a jejich miminka opravdu široký výběr. Podle čeho kojící polštářek vybrat?

Důležitá je určitě praktická stránka. Polštářek by měl mít proto vyměnitelný povlak, který můžete snadno vyprat nebo vyměnit.

Jedním z nejlepších materiálů pro kojící polštářek je určitě duté vlákno PES. Kuličky v tomto polštářku jsou velmi příjemné a umožní vám polštářek hravě vytvarovat přesně podle vašich potřeb. Dalším faktorem je samozřejmě velikost. Polštářek může mít klidně dva metry nebo být naopak úplně malinký. Zde naprosto záleží na vašich potřebách.

Kojící podprsenka

Podprsenka na kojení poskytuje prsům dostatečnou oporu a současně má košíčky, které můžete snadno odklopit. Díky tomu můžete miminko kojit diskrétně téměř kdekoliv. Hodit se vám bude zvlášť pokud máte větší prsa a nevystačíte si tak s obyčejnou „sportovní“ podprsenkou, kterou jednoduše shrnete.

Podprsenka

Jak vybrat kojící podprsenku?

Kojící podprsenku je ideální vybírat až ke konci těhotenství, kdy prsa dosahují své maximální velikosti. Počítejte s tím, že se bude jejich velikost ještě měnit. Navíc by se do podprsenky měla vejít i kojící vložka, která zabrání prosakování mléka mimo dobu kojení.

Důležitá je také volba správného materiálu. Ten by měl být antibakteriální a pro maximální pohodlí bezešvý. Stejně tak záleží i na ramínkách. Čím širší ramínka podprsenka má, tím lepší podporu vašim prsům poskytne.

Přemýšlíte, jestli zvolit podprsenku s kosticemi? V prvních měsících ji spíše nedoporučujeme z důvodu menšího pohodlí, po několika měsících, kdy už nebudete kojit tak často, však můžete podprsenku vyměnit.

Kojící podprsenky byste měla mít alespoň dvě až tři kvůli snadnému měnění.

Kojící šátek

Kojící šátek vám pomůže s diskrétním kojením i na méně diskrétních místech. Snadno s ním zakryjete svá prsa i hlavičku miminka, které se tak může najíst ve větším soukromí. Podobnou funkci plní také kojící tričko ve střihu, který vám miminko umožní nakrmit i bez jeho vyhrnování nad prsa. Kojící tričko se od klasického liší svým střihem, který miminku umožňuje lepší přístup k prsům, na první pohled přitom od klasického nepoznáte rozdíl.

šátek

Praktičtí pomocníci

Další kategorií jsou praktičtí pomocníci při kojení, kteří vám tuto leckdy ne úplně příjemnou a bezbolestnou činnost usnadní.

Odsávačka

Jednou z nejdůležitějších věcí pro kojící maminky je rozhodně odsávačka. Ta pomůže v mnoha případech – od těch, kdy máte příliš mnoho mléka i v případech, že se vám naopak kojení příliš nedaří. Také se vám bude hodit v případech, kdy budete chtít či potřebovat na pár hodin od kojeného miminka odejít.

 

Přečtěte si článek: Jak se starat o první zoubky?

 

Odsávačka mléka může být manuální či elektrická. Každá se hodí pro trochu jiné situace, současně však platí, že ne všem maminkám bude jedna nebo druhá varianta vyhovovat.

Jaké jsou mezi těmito odsávačkami mlék rozdíly?

Manuální odsávačka mléka

Ruční odsávačku mléka více ocení maminky, které nemají s laktací problém. Hodí se totiž spíše pro příležitostné použití. Nejvíce ji oceníte v případě, že potřebujete mléko do zásoby, nebo pro občasné uvolnění prsou.

Manuální odsávačka je o něco levnější, ale její použití není tak pohodlné a není vhodné pro každodenní použití.

Elektronická odsávačka mléka

Elektronická odsávačka nabízí větší komfort a jednodušší použití. Hodí se tak především pro maminky, které mají problém s příliš velkým množstvím mléka. Pro úlevu ji můžete používat i několikrát denně. Můžete si u ní nastavit intenzitu odsávání. Některé elektronické odsávačky mají také stimulační mód, které ocení naopak maminky, které mají s kojením problém.

Odsávačky mléka se dále dělí na jednofázové, dvoufázové a třífázové.

  • Po jednofázové odsávačce mohou bez obav sáhnout maminky s bezproblémovou laktací.
  • Dvoufázová odsávačka se hodí pro maminky, kterým se kojí hůře, protože nejlépe napodobuje sání miminka.
  • Maminky, které mají problém se rozkojit, mohou sáhnout po třífázové odsávačce, která pomáhá s rozkojením a současně masíruje a stimuluje prso.

Kojící kloboučky

Máte ploché nebo vpáčené bradavky, ze kterých se miminku špatně pije? I na to existuje praktický pomocník, konkrétně kojící klobouček. Klobouček miminku nabízí větší a pevnější bod pro přisátí, které mu tak půjde jednodušeji. Nemusíte se ani bát toho, že byste kvůli kloboučku přišla o blízký kontakt s miminkem. Kloboučky Medela mají speciální výkroj, takže děťátko bude mít s vaší pokožkou plnohodnotný kontakt.

kojicí kloboučky

Chrániče na bradavky

Chrániče na bradavky se na první pohled podobají kojícím kloboučkům a mají i podobný úkol – zpříjemnit a usnadnit kojení mamince i miminku. Chrániče na bradavky jsou však na rozdíl od kojících kloboučků především určené k ochraně bradavek a pro jejich rychlejší regeneraci. Chrániče jsou (podobně jako kloboučky) ze silikonu bez chutě a vůně, a miminko má s maminčinou pokožkou při kojení plný kontakt.

Mastička na bradavky

S regenerací bradavek po náročném kojení vám mohou pomoci také různé uklidňující mastičky, které vás zbaví bolesti a slouží k rychlejšímu hojení poškozené tkáně. Vhodné je sáhnout po mastičce bez parfémů a jiných chemických či konzervačních látek, které mohou být nevhodné jak pro bradavku, tak pro miminko.

krém na bradavky

Vložky do podprsenky

Další praktickou vychytávkou je vložka do podprsenky, která zabrání prosakování mléka, pokud zrovna nekojíte. Zpříjemní vám tak pobyt venku a ochrání podprsenku i tričko před znečištěním mlékem.

Kojení a strava maminek

Častou otázkou maminek je „co jíst při kojení?” Strava může mít vliv na laktaci i na pohodu miminka. Například nadýmavé potraviny jsou při kojení velmi nevhodné a miminku mohou v horším případě způsobit i koliku, kvůli které propláče dlouhé dny i noci. Nevhodné jsou také potraviny s kofeinem (sem kromě kávy spadá například také hořká čokoláda), teinem (černý a zelený čaj) nebo například zázvor. Vyhnout byste se měla všem potravinám, po kterých se sama necítíte 100% dobře – v takovém případě je velká pravděpodobnost, že nebudou svědčit ani miminku. Do této kategorie mohou spadat houby nebo třeba mléčné výrobky.

Ale nebojte, to, že některé z vašich oblíbených potravin nejsou vhodné při kojení neznamená, že se jich musíte po celou dobu kojení vzdát. Pokud si dopřejete šálek čaje nebo kostičku čokolády po kojení, před dalším krmením miminka už nebude mít tato potravina s největší pravděpodobností na děťátko vliv.

Jaké potraviny jsou naopak při kojení vhodné?

Během sestavování jídelníčku při kojení byste se ještě víc než kdy jindy měla soustředit na kvalitní zdroje bílkovin, tuků a sacharidů. Kromě nadýmavých a jinak nebezpečných potravin byste měla mít jídelníček co nejpestřejší – nevyhýbejte se (libovému) masu, lepku ani jiným potravinám, které vám nepůsobí potíže.

Potřebujete podpořit laktaci? Sáhněte po čaji pro kojící maminky nebo po mrkvi, která je skvělou potravinou po všech stránkách – nebojte se ani její tepelné úpravy, která mrkev zbaví potenciálních alergenů, ale na kvalitě jí nic neubere.

Při problémech s kojením se hlavně nestresujte

Diskuze nejen na internetu jsou plné všech možných rad a často se maminky, kterým kojení nejde, setkávají i s výčitkami. Nenechte se tím však rozhodit. Pokud vám kojení nejde, nemusíte se bát ani umělé výživy, která dnes dodá miminku veškeré potřebné živiny a určitě nebude o nic méně spokojené.

Kojenecké mléko

Nebojte se a zbytečně se problémy s kojením nestresujte. A už vůbec nehleďte na to, co vám říká okolí. Jak už jsme několikrát zmínili, pro miminko je nejdůležitější spokojená maminka. To, jestli dostane živiny z mateřského mléka nebo umělé výživy už je pro něj vedlejší.

Přečtěte si také: