Sleva 20% na vše . Kod je : Dubenvsuchu

Jak vytvořit a udržet čistou domácnost s dítětem

Všude se válí hračky, plenky, špinavé nádobí. Do toho pláče miminko a starší děťátko se dožaduje pozornosti při svých hrách. Tak tuhle situaci zná nejeden rodič a rozhodně není co závidět. Uklizená a čistá domácnost se alespoň na pár let stává nedosažitelnou vzpomínkou z bezdětné minulosti. Dnes vám proto přinášíme pár tipů a plán úklidu domácnosti, jak i s dětmi udržet domov čistý, a hlavně bezpečný pro vás i vaše nejmenší.

jak na čistou domácnost s dítětem

Jak si zorganizovat úklid domácnosti

Nejdůležitějším krokem je správná organizace úklidu. Samozřejmě jako všichni ostatní rodiče moc dobře víme, že jedna věc je vytvořit si plán a harmonogram a druhá věc je ho s dětmi dodržet. Člověk se ani nenaděje a všechny plány jsou najednou vzhůru nohama, a to platí nejen o dovolených a setkání s přáteli, ale právě také o úklidu a dalších každodenních povinnostech.

Pokud si však vytvoříte alespoň základní harmonogram úklidu domácnosti, výrazně se vám zvýší šance, že se vám čistota a pořádek podaří alespoň v základních obrysech udržet.

Oblíbenou variantou harmonogramu a pravidelné údržby domácnosti je například zónový úklid.

Co je zónový úklid?

Základem zónového úklidu je rozdělení bytu do několika zón a denně jedné z nich věnovat přibližně půl hodinu času. Tím se dostanete do rutiny, díky které udržíte byt čistý s minimální časovou investicí i prací.

Týdenní rozpis úklidu může vypadat například takto:

  1. Pondělí: WC a koupelna – vyleštění zrcadel, vytřít podlahu, umýt vanu a WC, vyměnit ručníky, utřít prach ze všech povrchů (včetně světel, čímž si ušetříte nutnost jarního a vánočního úklidu).
  2. Úterý: Předsíň – vysát a vytřít podlahy, utřít prach, vyleštit zrcadlo, uklidit nepoužívané boty a bundy.
  3. Středa: Kuchyň – umýt sporák a troubu, vyčistit linku a dřez, vysát a vytřít podlahu, probrat a případně vyčistit lednici. Dobré je také zkontrolovat trvanlivost potravin. Při úklidu kuchyně je dobré také vynést tříděný odpad.
  4. Čtvrtek: Ložnice – převléct povlečení (pokud máte alergie nebo domácí mazlíčky, povlečení měňte každý týden, v opačném případě stačí jednou za 14 dní), vyčistit podlahy, utřít prach ze všech povrchů, včetně žaluzií a lustrů.
  5. Pátek: Obývák – stejně jako v ostatních místnostech utřít prach, vyčistit podlahy, zkontrolovat přehozy na gauči, vyleštit skleněné povrchy, vyčistit konferenční stolek atd.

Přesný rozpis úklidu i to, co všechno je v místnostech nutné uklidit, záleží samozřejmě na vašem bytě a konkrétních potřebách.

Jiné potřeby úklidu jsou v domácnosti s domácím mazlíčkem, kde je nutné častější měnění potahů, povlečení, ale i vysávání.

Základem zónového úklidu je věnovat denně jedné „zóně“ alespoň pár minut času, díky tomu bude vaše domácnost už vždy čistá a nebudete se muset zabývat pravidelným generálním jarním a vánočním úklidem. 

Vyplatí se pořizovat šetrné čisticí prostředky?

Volba čisticích prostředků je při úklidu domácnosti poměrně důležitá. Správně zvolené vám mohou ušetřit spoustu času.

Spousta lidí čisticím prostředkům nevěnuje příliš pozornosti a kupuje „drogerkovou klasiku,“ což však může zvlášť v domácnosti s malými dětmi vést ke zbytečným alergiím a problémům. Klasické čisticí prostředky totiž nejsou příliš šetrné ani k povrchům, ani k lidskému zdraví – a o přírodě ani nemluvíme.

 úklid

Pokud se trochu více zabýváte ekologií, možná už jste zkoušeli vyrábět domácí čisticí prostředky z octu, jedlé sody a citrónu, které jsou sice velmi šetrné, ale na druhou stranu je s nimi často zbytečně moc práce. Proto je vhodné sáhnout po šetrném drogistickém zboží, které je funkční a zároveň se nemusíte bát, že by vaše nejmenší členy rodiny dráždilo.

Čisticí prostředky v takové kvalitě nabízí například značka Attitude, která své drogistické zboží vyrábí především s ohledem na dětské zdraví a šetrnost k přírodě.

 

Přečtěte si: Attitude - dokonalá značka pro miminka | Bezvaplenky.cz

 

Pokud máte domácnost s kojencem či batoletem, rozhodně doporučujeme sáhnout po šetrných čisticích prostředcích, protože tím můžete předcházet nejen alergiím, ale i dalším potenciálním problémům.  

Na co si dávat v domácnosti s miminkem a batoletem pozor?

Pokud patříte k většině rodičů, tak jste už před narozením miminka pravděpodobně eliminovali veškeré nebezpečné rohy, zásuvky i další nástrahy.

Proto chceme zmínit už jen pár maličkostí, jako je například pravidelné větrání. Samozřejmě v zimních měsících je třeba dbát na to, aby miminko nenastydlo. V létě zase větrat pouze v ranních a večerních hodinách tak, aby se byt skutečně ochladil a ne naopak.

otevřené okno

Přes den je naopak lepší nevětrat, proti extrémním vedrům pomohou také zatažené žaluzie či závěsyVětrání je samozřejmě důležité také během úklidu, zvlášť, pokud používáte konvenční čisticí prostředky, které mohou dráždit i dospělé, natož miminko.

Jde to, ale není to konec světa, když ne

Jak vidíte, i s miminkem se dá vytvořit alespoň jakýsi řád a domácnost udržet v dobrém stavu. Hlavně si však nevyčítejte, pokud některý den úklid nedodržíte – ať už kvůli únavě, protože miminku zrovna rostou zoubky a nenechá vás v noci spát – nebo kvůli jakékoliv nepředvídatelné události.

Nakonec znáte tu starou dobrou frázi – bordel v bytě, šťastné dítě.

Přestože je alespoň základní čistota důležitá z hlediska alergií a zdraví, rozhodně není třeba být ve stresu, pokud se vám její dokonalé udržování nedaří.

Přečtěte si také: