Sleva 21% na dětské plenky . Kod je : Majovasleva

Jak prát látkové plenky?

Co všechno byste měli vědět o praní látkových plenek? Oproti jiným kouskům miminkovské výbavy má praní plenek svá specifika, která se rozhodně nevyplatí podcenit.

jak prát plenky

Látkové plenky nezapomeňte vyprat hned po nákupu, klidně několikrát

První důležitá věc. Látkové plenky je potřeba vyprat hned po tom, co vám dorazí domů. A to klidně několikrát.

Nejde jen o hygienické důvody. Plenky je důležité vyprat i kvůli dosažení jejich maximální savosti. Například plenky z bambusových vláken své maximální savosti mohou dosáhnout až po 10 praních, ale používat je samozřejmě můžete dříve.

A jak nové plenky prát?

Určitě na 60 ° C a rozdělit podle barevnosti, aby se vám bílé plenky nezabarvily od případných barevných. Pokud máte plenky z více materiálů, ujistěte se, že je můžete prát společně. Některé, především čistě přírodní, vyžadují praní samostatné.

Teď už se ale pojďme podívat na to, jak prát a skladovat plenky znečištěné samotným používáním.

Jak připravit látkové plenky na praní?

Předtím, než dáte látkové plenky do pračky (nebo do koše na plenky), je potřeba z nich odstranit největší nečistoty.

Podle konzistence můžete hovínko buď jednoduše sklepnout do záchodové mísy a spláchnout, v případě „vaječinky“ můžete plenku očistit ve sprše pod silným proudem vody. Další postup záleží na tom, zda budete plenku před praním skladovat nebo ji rovnou perete.

pračka

Nejprve se podíváme na to, jak znečištěnou plenku správně skladovat.

Skladování plenek před praním

Pokud s praním čekáte, než se vám plenek nahromadí více, můžete využít skladováním pomocí tzv. suché či mokré metodyZvlášť o mokré metody je důležité plenky vyprat nejpozději do 3 dnů, jak z důvodu hygieny a zápachu, tak i kvůli životnosti materiálu.

Suchá metoda skladování

Suchá metoda se hodí především na skladování počůraných plenek. Budete potřebovat vhodnou nádobu s víkem, několik kapek esenciálního oleje (ideální je levandulový či tea tree). Takto můžete plenky skladovat i několik dnů, čím dříve je však vyperete, tím lépe.

Mokrá metoda skladování

Pokud plánujete plenku skladovat pomocí mokré metody, je potřeba ji nejprve vyprat žlučovým mýdlem ve vlažné vodě.

Potřebovat budete buď speciální koš na plenky nebo jakýkoliv jiný kyblík s víkem. Ten napustíte vodou, do které můžete pro minimalizaci zápachu přidat odstraňovač skvrn, ocet či esenciální olej. Důležité je vodu každý den měnit a jak už jsme zmínili, plenky vyprat nejpozději do tří dnů od uložení. 

V čem prát látkové plenky?

První důležitou otázkou, na kterou maminky hledají odpověď je, v čem látkové plenky prát?

 

praní

Pokud výrobce vašich plenek neuvádí jinak, na pracím prášku nezáleží a můžete použít ten, který používáte na běžné oblečení. Nevhodné je pouze mýdlový sliz a ani jiné domácí mýdlo či prací prostředek založený na sodě. Takové prostředky nemusí být za prvé dostatečně silné, a za druhé mohou některé typy plenek poškodit.

Ekologickým pracím prostředkům se samozřejmě vyhýbat nemusíte a zvlášť u těch nejmenších je ideální použít šetrnější prací prostředek (vhodný je například privátní značka DM a jejich řada Sensitive).

Co je však při praní plenek důležitější, než značka pracího prostředku je dostatečné množství vody.

Jak prát plenky? Základem je dostatek vody

Nejdůležitější při praní plenek je dostatečné množství vody. Nasátou tekutinu je totiž třeba řádně vymáchat, a to je zkrátka bez dostatku vody nemožné.

prani

Co to znamená z praktického hlediska?

Pračka s plenkami by nikdy neměla být příliš plná. Pokud buben přeplníte, voda se k plenkám nedostane v dostatečném množství. Milujete na své pračce super eko program? Tak na ten při praní plenek rozhodně zapomeňte. V tomto případě vodou (a ani energií) šetřit rozhodně nechcete.

Naopak je skvělé, pokud máte možnost použít předpírku a na konci praní je nechat ještě jednou vymáchat. Program praní by měl být alespoň dvouhodinový – opět zde platí čím delší, tím lepší. Při praní plenek se skutečně nevyplatí šetřit vůbec ničím.

Máte doma ekologickou pračku, u které nejde nastavit menší šetření vodou? Vodu navíc můžete nalít přímo do bubnu. Případně se nemusíte ani bát použít vodu ze sušičky. Nedostatek vody v pračce můžete poznat buď vizuálně (při praní by měla být vidět) nebo podle zápachu plen po doprání. Místo vůně čerstvého prádla jsou plenky vyprané v nedostatku vody cítit zatuchlinou.

Na kolik stupňů prát bavlněné (ale i bambusové a další látkové) plenky?

Obvykle znečištěné plenky perte na 60 ° C. Tato teplota současně dostačuje k tomu, aby se důkladně vyčistily a současně nedocházelo ke zbytečnému poškození materiálu. Praní plenek na méně stupňů důrazně nedoporučujeme. Nižší teploty nemusí odstranit veškeré bakterie, které mohou u miminka vyvolávat atopický ekzém a další zdravotní problémy.

Na 90 ° C perte plenky pouze v případě, že je děťátko nemocné.

A co sušení?

Plenky je nejlepší sušit co nejdříve po vyprání, a to ideálně na sluníčku. Pokud zrovna není léto, nemáte balkon nebo zahradu a máte plenky z přírodního materiálu, jako je např. bambus, je potřeba počítat s tím, že sušení zabere poměrně dost času.

sušení

Samozřejmě můžete použít i sušičku – ale vždy se přesvědčte přímo u výrobce vašich plenek, některým materiálům může přímý zdroj tepla (nejen sušička, ale např. i radiátor) škodit.

Jak prát separační plenky?

Látkové separační plenky jsou obvykle z flísu či mikrovlákna. Právě flís se může při praní často ucpávat a je ideální ho prát spíše v konvenčních pracích prostředcích. Stejně jako u klasických plenek platí – používejte dostatek vody! V opačném případě by separační plenka mohla přestat odvádět vlhkost.

Musím látkové plenky žehlit?

Pokud babičkám či prababičkám řeknete, že plenky nežehlíte, setkáte se s hrůzou v očích a zděšením, jak to můžete miminku udělat. Dnešní látkové plenky jsou však naprosto jiné, než byly za našich miminkovských let a žehlení nevyžadují. Některé z nich se žehlit dokonce ani nesmí. Praní na 60 ° C je dostatečné k odstranění veškerých bakterií a pohodlí zaručuje samotný materiál látkových plenek.
jak prát plenky