Sleva 20% na vše . Kod je : Dubenvsuchu

Jak vytvořit miminku příjemné prostředí na spánek

Přestože se to tak nemusí zdát, malé miminko prospí až dvacet hodin denně. Jak děťátku vytvořit pro spánek co nejpříjemnější prostředí, aby se do postýlky těšilo a nechalo čerstvé rodiče alespoň na chvilku vydechnout? A co všechno můžete být za tím, pokud váš drobeček místo sladkého spánku ne a ne přestat plakat?

dítě

Spánek miminka podle jeho věku – co můžete jako čerství rodiče očekávat?

Stejně jako vše u malého miminka, i jeho spánkový režim prochází velmi rychlými změnami. Co můžete očekávat po příjezdu z porodnice v jednotlivých týdnech a měsících?

Spánek do dvou týdnů

Pokud má všeho dostatek a netrpí žádným problémem, spí malé miminko téměř neustále. Jak by vám však všichni čerství rodiče prozradili, slovíčko „téměř“ je zde skutečně zásadní. Přestože má děťátko skutečně velkou potřebu spánku, stejně tak potřebuje i často papat a mít kontakt s maminkou.

To znamená, že můžete očekávat pláč a s ním i čas na kojení a přebalování asi tak každé dvě až tři hodiny.

V této dětské fázi života spánek děťátka nijak neovlivníte – a to v podstatě platí až přibližně do půl roku jeho života. Usínání mu můžete jen zpříjemnit, nemá však smysl tlačit na to, aby spinkalo podle vašich představ.

Spánek od dvou týdnů do tří měsíců

To samé platí i v další fázi, která začíná přibližně po dvou týdnech dětského života. V tento čas se začíná spánkový rytmus měnit. Děťátko už toho nenaspí tolik (ale pořád pro něj spánek představuje významnou část dne) a na spánek po celou noc si ještě nějakou tu chvilku počkáte.

Toto životní období je specifické tím, že miminko potřebuje co nejvíce vaší pozornosti (to samozřejmě platí pro menší i větší děti). Pokud začne plakat, skutečně potřebuje vaši přítomnost. Rozhodně ho nenechávejte proplakat do spánku.

Moc dobře víme, jak náročné to je, ale věřte nám, toto období uteče jak nic a přes všechnu tu únavu, kterou právě prožíváte, na něj budete rádi vzpomínat. S miminkem si tak navíc vypěstujete pevné pouto a důvěru, což jsou ty dvě nejdůležitější věci, které vaše děťátko potřebuje nejen s ohledem na spánek.

Spánek do šesti měsíců

Během čtvrtého měsíce nastává to sladké období, kdy je miminko často schopné samo prospat celou noc. K tomu počítejte, že si dá šlofíka i přibližně třikrát během dne. Ve dne bude také častěji jíst, právě aby se hlady nebudilo v noci.

Pokud kojené miminko přece jen v noci pláče, nemusíte se strachovat – noční hlad je stále ještě normální – pokud je to však pro vaše děťátko netypické, měla byste přece jen zkontrolovat, zda ho netrápí kromě hladu ještě něco jiného.

Spánek od půl roku dále

Oslavilo vaše miminko půl roku svého života? Pak se můžete těšit na celonoční klidný spánek. Který vám však může snadno překazit růst prvních zoubků.

dítě1

Proč miminko místo spánku stále pláče?

Nastíněný spánkový režim podle měsíců je samozřejmě pouze teorií. V praxi to může být všechno o něco komplikovanější.

  • Miminko se může ze spánku budit z mnoha důvodů. Může mít například nepohodlné plenky, které mu nesednou a působí mu opruzeniny.
  • Jedním z nejčastějších důvodů nespavosti u nejmenších miminek jsou obávané koliky, která miminka trápí většinou mezi třetím a čtvrtým měsícem života (mohou však nastat i dříve). Na ty pomáhají kromě omezení nadýmavých potravin (v případě, že miminko kojíte) také masáže bříška.
  • Dalším nepřítelem spánku je už zmíněný růst prvních zoubků a spánek mohou znepříjemňovat také další kožní problémy, které je vždy nejlepší konzultovat s lékařem. To samé platí také v případě nemoci – i „obyčejný“ kašel nebo alergie může se spánkovým režimem miminka nepěkně zamávat.
  • Poslední příčinou špatného spánku může být prostředí, ve kterém děťátku něco chybí (nebo naopak přebývá), ale také způsob, jakým miminko uspáváte.

Usínání v náruči nebo v postýlce?

Jak miminko uspávat? V tom panují trochu neshody, zvlášť mezi rodiči. Někteří přísahají na uspávání v náruči, někteří naopak.

Nejlepší je kombinace obou variant. Miminko lehce ukolébat, ale dát ho do vlastní postýlky ještě před tím, než úplně usne. Pokud vám usne v náručí, nejenže hrozí probuzení poté, co ho do postýlky uložíte, ale navíc bude po probuzení zmatené a o to více se pláčem dožadovat vaší pozornosti.

 

Přečtěte si Dudlík - ano nebo ne? A kdy ho odebrat?

 

Návyk na usínání v náručí je zkrátka poměrně nebezpečný v tom ohledu, že si na to děťátko zvykne a dlouhé měsíce nebude chtít usínat jinak, což může být pro rodiče skutečně velkou zátěží.

Večerní rituály naopak ke klidnému spánku pomohou

Přestože usínání v náruči není dobrý nápad, i tak si s miminkem můžete už od narození vypěstovat večerní rituály, které mu pomohou s klidným usínáním.

Jedním z nejoblíbenějších večerních rituálů je koupel. Přestože miminko nepotřebuje koupat každý den, jedná se o příjemné společné zakončení dne, které děťátko uklidní a ukolébá.

Dalším oblíbeným rituálem je pak společné pomazlení a čtení pohádek. Důležité je nedávat miminku ve večerních hodinách příliš mnoho stimulů. Před a při ukládání používejte vždy tišší, konejšivý hlas, který miminko uklidní a dodá mu pocit bezpečí a jistoty.

Jak miminku vytvořit klidné prostředí pro spánek

Jedním z důležitých faktorů, které mají vliv na kvalitu i délku spánku vašeho miminka, je i prostředí, ve kterém usíná.

  • Nejmenší miminka by měla sdílet ložnici (nikoliv však postel) s rodiči.
  • Děťátko by mělo mít vlastní postýlku s kvalitní matrací už jen protože spánek ve stejné posteli s dospělými může být pro miminko nebezpečný (hrozí například zapadnutí mezi matrace, zamotání se do peřin apod.).
  • Důležité je v ložnici udržovat také optimální teplotu, která by se měla v ložnici pohybovat kolem 18 °C. Stejně tak i oblečení miminka byste měli přizpůsobit období, rozhodně by však nemělo být příliš teplé. V létě miminku bude na spaní stačit lehká deka v zimě, zvlášť pokud spíte s otevřeným oknem, volte spíše teplejší spací vak. Vyzkoušet můžete také celoroční spací pytel, ze kterého snadno vytvoříte deku. Vzhledem k materiálu (bambusová bavlněná příze) v něm bude miminku tak akorát během celého roku.
  • Ložnice by měla být dostatečně zatemněná a tichá. Nebojte se však, zvlášť na začátku, použít tlumené noční světlo. Miminko se tmy nebojí, světlo pomůže především rodičům při nočním přebalování.
  • Zvlášť pro maminky v šestinedělí je důležité, aby se jim při cestě za děťátkem nezamotala hlava. K nočnímu přebalování je také dobré mít vše připravené hezky po ruce, abyste v noci v pokojíčku vše nehledali a tím miminko ještě více nebudili.
  • Jak už jsme zmínili, důležité jsou také kvalitní noční plenky, které miminku sednou a nepůsobí mu opruzeniny a nikde neprotékají. Přečtěte si, jak vybrat správné plenky právě pro vaše miminko.

Hračky a pomůcky, které miminku čas spinkání zpříjemní

Chcete miminku dát opravdu maximum? Zvlášť děti od dvou týdnů dále ocení v postýlce i další rozptýlení, které jim pomůže usnout a spokojeně prospat co nejdelší časové úseky.

dítě2

Kromě klasického kolotoče nad postýlku, který děťátku poskytuje rozptýlení a zapojení více smyslů ve chvílích před usnutím, jsou velmi oblíbení muchláčci, kteří miminkům dodávají pocit bezpečí i vůni rodičů. Muchláček miminku dodá pocit pohody a bezpečí i ve chvilkách, kdy mu zrovna nevěnujete svou plnou pozornost a stane se miminku věrným společníkem na dlouhé měsíce.

Pro klidný spánek rodičů

Pro klidný večer a spánek rodičů doporučujeme také pořízení chůvičky a monitoru dechu. Chůvička vám dá přehled o tom, jak se miminku daří, i když zrovna sledujete film v druhé místnosti. Monitor dechu vás zase upozorní včas na jakékoliv nesrovnalosti, které můžete začít okamžitě řešit.

Zvlášť u malých miminek je monitor dechu skutečně nepostradatelnou součástí výbavičky. Hlídá totiž, jestli miminko správně dýchá, čímž pomáhá předcházet tolik obávanému syndromu náhlého úmrtí kojence.

Používat byste ho měli od narození děťátka minimálně do jednoho roku jeho života. Vybrat si přitom můžete ze tří typů:

  • deskový monitor dechu monitoruje dech v postýlce,
  • monitor dechu na plenku je vhodný do terénu a lze ho snadno připevnit právě k plence,
  • monitor dechu s chůvičkou umožňuje současně sledovat životní funkce i chování miminka z druhé místnosti.

Užijte si to – uteče to jak voda

Neustálá únava, spánek maximálně tři hodiny v kuse, pláč, starosti a strach o zdraví miminka… to všechno zní sice strašně a nejedna maminka se často zoufalstvím i rozbrečí – a není se co divit. Toto období však uteče rychle a ať už je jakkoliv náročné, věřte, že jednou na něj budete vzpomínat s láskou. Víme, že pro vaše děťátko děláte maximum a ať už je to v tuto chvíli sebetěžší, za chvíli to přejde, a i vy si konečně dopřejete kvalitní spánek.

Přečtěte si také: